LED IZZÓK

2011.03.18. 20:39 | Fénymánia | Szólj hozzá!

Napjainkban, mikor mindennek emelik az árát, szinte felüdülést jelent, ha valahol le tudunk faragni a költségeinkből. Nos a LED izzók ebben lehetnek segítségére. Hogyan? Írásunkban erre kapunk választ.

A LED világítás a ma ismert leghatékonyabb technológia, a hagyományos izzókkal ellentétben, mint ahogyan a neve is mutatja, több pici leddel szereltek. Ezeknek nagyon kicsi az energia felvételük, így a LED izzók energia igénye átlagosan 1.5W és 5W között van, ezért akár 50-90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak elődeiknél. Ráadásul élettartamuk is 10-50-szer hosszabb a többi fényforráshoz képest, jól tűrik a fel- és lekapcsolgatást, nem árt nekik a rázkódás. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg egy picit részletesebben, mire figyeljünk LED izzó vásárlásánál.
 

LED izzók foglalata

 

Az első és legfontosabb kérdés, ami először felmerülhet a LED izzók vásárlásakor, hogy milyen foglalattal gyártják őket? Itt szeretnénk gyorsan mindenkit megnyugtatni a LED izzóra való áttérés nem okozhat gondot senkinek, hiszen teljes mértékben megegyeznek a ma ismert hagyományos (pl.: E14, E27) illetve halogén (pl.:GU10, MR16) izzók foglalataival. A paletta így igen széles, ennek köszönhetően nem igényelnek átalakítást a már meglévő foglalataink a LED izzóra történő áttérés esetén.

 

Milyen a fénye, színe a LED izzóknak?

 

A LED izzók fénye lehet melegfehér vagy hidegfehér. Mint a nevük is mutatja a melegfehér, egy meghittebb, melegebb sárgás fényt ad, hasonlít a megszokott izzók fényére. Ennek megfelelően a hidegfehér, egy hidegebb, kékesfehér fénnyel világít. Mindenki kedvére eldöntheti milyen fénnyel szeretné az adott területet, helyiséget megvilágítani. Kaphatók színes fényt adó LED izzók is.

 

LED izzók élettartama

 

A legtöbb gyártó 50.000 és 100.000 üzemóra közötti élettartamot tüntet fel a termékük csomagolásán. Van azonban egy tény, mellyel nem sokan vannak tisztában. Ezek az élettartamok igazak lehetnek egy színes LED izzó esetében, de sajnos nem a fehéreknél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha egy fehér fényű lED izzó folyamatosan üzemel, mondjuk napi 8 órában, az első év után hozzávetőlegesen 3-5%-kal csökken a fényereje, mely a következő években is folyamatosan csökken. Bár a fehér LED izzók tényleg világítanak még akár 50.000 üzemóra után is, éppen csak fényerejük akár 80%-kal csökken addigra. Ezek fényében a tényleges élettartama a fehér fényű LED izzóknak körülbelül 15.000 és 25.000 üzemóra körülre tehetők. Figyelembe véve a hagyományos villanykörte 1.000 órás, az energiatakarékos izzók átlagosan 9.000 órás élettartamát, még mindig a LED izzó vezet.

 

Érdekességképpen megemlítenénk, hogy a színes LED izzók átlagosan 70.000 üzemóra alatt veszítenek körülbelül 20%-ot fényerejükből.

 

LED izzók energia fogyasztás

 

A LED izzók energia felhasználása elsősorban a ledek számától függ. A technológia fejlődésével ma már egy átlagos 60 Wattos izzót is ki lehet váltani LED izzóval, és a fogyasztása csupán 4 Watt. Gondoljunk bele ez még egy 25 Wattos hagyományos izzó fogyasztásának is csak töredéke. Összegzés képen tényleg elmondhatjuk, hogy a LED izzóknagyobb befektetést igényelnek, de ár-érték arányát tekintve ez a befektetés nagyon gyorsan megtérül az áramszámlánk jelentős csökkenésével.

Fénymánia Lámpa és csillár üzlet, webáruház - www.fenymania.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://fenymania.blog.hu/api/trackback/id/tr262751193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása